Resepi Ayam Masak Merah.
Bahan Bahan:
2 kuntum bunga lawang
1 ketul kayu manis
2 sudu besar sos cili
Santan
Air
3 biji tomato yang sudah dipotong 4 bahagian
Garam
Gula
Minyak masak
Bahan kisar halus:
4 biji bawang besar
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Halia
15-20 tangkai cili kering, gunting dan buang sikit bijinya, rebus dan terus blender
Cara buat ayam masak merah:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu.
- Lepas itu masukkan bahan kisar dan gaul sampai rata.
- Kemudian masukkan cili kering yang sudah di kisar dan sos cili. Tumis sampai pecah minyak.
- Lepas itu masukkan ayam yang di sudah di goreng separuh masak sebelumnya. Gaul rata dan biarkan sekejap.
- Kemudian masukkan air sebanyak mana kuah yang disukai.
- Lepas itu masukkan santan. Santan berguna untuk nak buat kuah tu pekat. Kuah jangan terlalu cair dan terlalu pekat sangat. (REMEMBER OKAY)
- Masukkan tomato dan garam, gaul hingga rata dan biarkan sampai pecah minyak.
- Bila rasa dah sebati (tomato tu dah empuk dan color kuah dah nampak menarik), bolehlah tutup api tu.
- Ayam masak merah dah pun masak and Ready To Eat.